ATLASIN KIZLARI GÖĞÜN YEDİ GÜZELİ

YEDİ KANDİLLİ SÜREYYA

 

PLEIADES ÜLKER YILDIZI

Arapça Süreyya, Farsça Pervin, Türkçe Ülker, Japonca Subaru isimleriyle adlandırılan Pleiades yıldız kümesi çok derin anlamları ve gizemi barındırır.
 
Dünya üzerinde daha pek çok isimle de anılır, Bahar Bakireleri, Yedi Kız kardeşler, Güvercin Sürüsü, Tavuklar, Denizcinin Yıldızları ve hatta Atlantisli Kız kardeşler olarakta geçer.
 
Dünya’ya en yakın açık yıldız kümelerindendir ve sonbaharda gökyüzünde küçük bir alana sıkışmış yedi parlak yıldız olarak görülür. Pleiades yıldız kümesi Boğanın omuzundaki damga biçimindedir.
 
Kümenin parlak yıldızları adlarını Yunan mitolojisinden almıştır: Sterope, Merope, Electra, Maia, Taygete, Celaeno, ve Alcyone, yedi kız kardeşi temsil eder. Yine kümedeki parlak yıldızlardan Atlas onların babaları, Pleione ise anneleridir.
 
Atlantis’teki yıldızlararası yılanlardan bazıları Pleiades ’ten geldiği rivayet edilir. İnsanoğlunun zihnine kıvılcım aşılamak için dünyaya geldiğine inanılan Pleiadeslilerin yeryüzünde insan türleri ile çiftleşerek, soylarından Atlantislilerin türediği iddia edilir. Bu konuda özellikle Cherokee yerlilerin kayıtlarında bulunan söylemler anlamlıdır.
 
Doğulu ve batılı pek çok şair, eserlerinde bu yıldız kümesine atıfta bulunmuştur. Bunlar arasında Homeros, Ömer Hayyam,  Mevlana… sayılabilirler. Mehmet Akif’in Çanakkale Şehitleri şiirinde geçen “yedi kandilli Süreyya” da Ülker yıldızından bahsetmektedir.
 
Gökyüzünden, Ülker yıldızından cana şöyle bir ses geldi:
“Sen, yeryüzüne mensup değilsin; sen, ötelerden geldin!
Bu yüzden, aklını başına al da, yücelere yüksel, tortu gibi dibe çökme!..
Mevlana/Divan-ı Kebir
 
Eski denizciler, bu gruba yelken açma yıldızları derler, yalnızca Ülker’in gözüktüğü dönemlerde denize açılırlarmış. Görünmediği zamanlar fırtınalar yakın olarak düşünülürmüş
 
Giza Büyük Piramidinin yedi odasının bu yedi kız kardeşleri anımsattığını söylenir. Büyük Piramidin bitirilme tarihi, kış gündönümünün gece ortasında Pleiades, Alcyone ile tam aynı çizgide bu piramidin boylamı üzerinde yayıldığı dönemdir.
 
Doğum haritalarında Pleiades 28-29 boğa ve 0  derece ikizlerde bulunur. Alcyone 0 derece ikizlerdedir.  Bu alanda gezegen yerleşiminiz var ise, Pleiades ile kavuşumdadır. Algoldan hemen sonra Pleiades başlar. Astrolojik anlamlarında olumsuzlukları barındırır veya hırs, azim verir. Gerçeği net görememe sorunu olarak karşımıza da gelir. Gözyaşı veya göz sorunları olarakta geçer.  Diğer taraftan cinsellikle ilgili blokajlarıda işaret edebilir. Ancak her şekilde Pleiades bilgelik ve ezoterizm açısından önemli bir bölgedir. 
Astrolog Nurgül DÜZENLİ